Ναι στη φιλοξενία προσφύγων σε σπίτια και ξενοδοχεία από τους δημάρχους του νομού Ηρακλείου

Όλο και περισσότεροι δήμαρχοι της Κρήτης προσανατολίζονται ανοικτά πλέον στην αναζήτηση σπιτιών και δημοσίων κτηρίων για τη στέγαση των 2000 μεταναστών και προσφύγων όταν έλθουν στο νησί !

dimarxoi-600x337

Στη συνάντηση που έγινε στη Λότζια και στην οποία έδωσαν το παρόν οι δήμαρχοι Βιάννου, Φαιστού, Χερσονήσου και Μινώα Πεδιάδος αλλά και η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Δομών του δήμου Μαρία Καναβάκη αναλύύθηκαν τα δεδομένα της πρότασης Μουζάλα για την δημιουργία τεσσάρων ανοικτών δομών φιλοξενίας στην Κρήτη που κάθε μία θα φιλοξενήσει 500 άτομα.

Όπως παραδέχτηκαν σχεδόν όλοι μια ανοικτή δομή που θα θυμίζει hot spot ακόμα και σε πιο εξελιγμένη μορφή δημιουργεί προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία του νησιού αλλά και προβλήματα αποδοχής στις τοπικές κοινωνίες.

Από την Τετάρτη μάλιστα θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων κάθε δήμου έτσι ώστε να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις. Στο Ηράκλειο ωστόσο παρά την αρχική πληροφόρηση αυτό δεν θα γίνει την Τρίτη το βράδυ, αλλά σε έκτακτο συμβούλιο την Πέμπτη.

Δηλώσεις Β. Λαμπρινού

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε : «Συζητήσαμε με τους υπόλοιπους δημάρχους για την πρόσφατη επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα και σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη καθώς και με τους δημάρχους Μαλεβιζίου και Γόρτυνας που απουσίαζαν,  καταλήξαμε ομόφωνα ότι: Η λύση της διασποράς των προσφύγων σε διαμερίσματα και δωμάτια ξενοδοχείων, στο πρότυπο της Θεσσαλονίκης, είναι προτιμητέα σε σχέση με την δημιουργία camp φιλοξενίας. Ωστόσο, θα χρειαστούμε από το Υπουργείο μια λεπτομερή καταγραφή όλων των ενεργειών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη λύση.

Η δική μας θέση ασφαλώς και δεν δεσμεύει κανέναν άλλο. Στην συνεδρίαση της ΠΕΔ που θα διεξαχθεί την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου θα ακούσουμε τις απόψεις όλων των παρευρισκομένων.  Παράλληλα, οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων στην Κρήτη, εξακολουθούν να ισχύουν και η εκπλήρωσή τους αποτελεί απαραίτητο όρο για να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση».

 

Αφήστε μια απάντηση