Ενημέρωση του Συντονιστικού Κρήτης από την εθελοντική ομάδα ΟΜΝΕΣ για την εμπειρία στέγασης προσφύγων σε σπίτια

Την εμπειρία  τους  με τη φιλοξενία προσφύγων σε σπίτια στο Κιλκίς  μετέφεραν χθες στο Συντονιστικό Κρήτης  για τους πρόσφυγες , στελέχη  της εθελοντικής ομάδας ΟΜΝΕΣ, που σήμερα και αύριο θα συνεργαστούν με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Κιλκίς ΟΜΝΕΣ δημιουργήθηκε από ανθρώπους που προέρχονται από τα κοινωνικά κινήματα, που εργάστηκαν σε ομάδες αλληλεγγύης, που δραστηριοποιήθηκαν σε κινήσεις κατοίκων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία κοινωνικών χώρων και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Οι εθελοντές της ΟΜΝΕΣ βρέθηκαν στην Ειδομένη και μετά στο Χέρσο – αν και ακράδαντα αντίθετοι σε τέτοιες δομές, όπως δηλώνουν – «με σκοπό την καλυτέρευση των συνθηκών προσωρινής διαμονής».

Ήθελαν όμως να βρουν μια λύση στο πρόβλημα. Τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για την τοπική κοινωνία. Και αποφάσισαν να δουλέψουν γι’ αυτό.

Εκπόνησαν μια οικονομοτεχνική μελέτη. Η μελέτη προέβλεπε τη στέγαση για ευπαθείς οικογένειες και κατέληξε σε κόστος «ανά άτομο μικρότερο από αυτό των καμπ.

Η ΟΜΝΕΣ παρουσίασε τη μελέτη της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το υπουργείο Μετανάστευσης και τον Δήμο του Κιλκίς. Έλαβε τα εύσημα και εγκρίθηκε. Μέσα σε δυο μήνες, από τον Νοέμβρη έως και τον Δεκέμβρη, 176 πρόσφυγες στεγάστηκαν σε διαμερίσματα του Κιλκίς.

Σήμερα οι πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί σε σπίτι έχουν φτάσει  τους  375, αριθμός που αντιστοιχεί, σύμφωνα με την μελέτη της ΟΜΝΕΣ, πληθυσμιακά στο Δήμο Κιλκίς.

Αφήστε μια απάντηση